Είναι μια πραγματική ιστορία, που έχει φτάσει όμως στα όρια του θρύλου. Μεσημέρι της 30ης Δεκεμβρίου 1915, μέσα στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, το αγγλικό επιβατηγό πλοίο SS Persia, που έκανε την πολυσύχναστη γραμμή από το Λονδίνο στη Βομβάη, βρίσκεται ανοικτά της Κρήτης με 500 επιβάτες. Άφησε πίσω την Βαλέτα της Μάλτας με πορεία την Ανατολική Μεσόγειο και την διώρυγα του Σουέζ.
Στην τραπεζαρία της πρώτης θέσης σερβιριζόταν σαμπάνια, λίγο πριν το μεσημεριανό, όταν το σκάφος χτυπήθηκε απροειδοποίητα με τορπίλη από ένα γερμανικό υποβρύχιο. Οι επιζώντες είπαν ότι το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε πέντε λεπτά. Περίπου 158 άνθρωποι επέζησαν της καταστροφής, αλλά 330 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τις ζωές τους.
Ήταν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου που πολίτες έγιναν στρατιωτικός στόχος. Δεδομένου όμως ότι η Αγγλία χρησιμοποιούσε τα σκάφη αυτού του τύπου για μεταφορές στρατευμάτων και πυρομαχικών, η Γερμανία τα στοχοποίησε μαζί με τους επιβάτες. Το S.S. Περσία ήταν από τα πρώτα πλοία που βυθίστηκαν υπό αυτήν τη νέα πολιτική του γερμανικού επιτελείου. Η επίθεση κατά αμάχων συγκλόνισε τον κόσμο και στιγμάτισε τους Γερμανούς. Ο κυβερνήτης του γερμανικού υποβρυχίου u- 38, Μax Valentiner με την πράξη του αυτή χαρακτηρίστηκε εγκληματίας πολέμου.
Με το πλοίο μεταφερόταν ο θησαυρός ενός Ινδού μαχαραγιά, του Jagatjit Singh, που έφτανε σε αξία τα 50 εκατομμύρια λίρες. Ο ίδιος ο μαχαραγιάς είχε σχεδιάσει να ταξιδέψει με το πλοίο, όμως οι πληροφορίες ότι ήταν πιθανός στόχος τον έκανε να αλλάξει τελικά πλοίο ο ίδιος.
Ο θησαυρός παρέμεινε στο βυθό της θάλασσας, στα 3.350 μέτρα μέχρι το 2003, όταν εντοπίστηκε το σκάφος από μια βρετανική εταιρεία που ανέλαβε το σχετικό έργο.
Η επιχείρηση για την ανέλκυση του θησαυρού σε βάθος 3.350 μέτρων είχε αποτέλεσμα να ανακτηθούν πάνω από 200 ρουμπίνια από το ναυάγιο. Η βρετανική εταιρία που εντόπισε τα συντρίμμια, χρησιμοποίησε ρομποτικά μηχανήματα που κόβουν τις υπερκατασκευές του πλοίου και έτσι ανελκύθηκε μέρος του πολύτιμου φορτίου. Η επιτυχία της αποστολής σήμανε ότι πολλά άλλα ναυάγια που θεωρούνταν αδύνατον να ανελκυστούν, θα μπορούν στο μέλλον να γίνουν προσιτά. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Moya Crawford που ανέλαβε την ανέλκυση διευκρίνισαν ότι δεν ανέσυραν το χρυσό, αλλά στο μέλλον σκοπεύουν να επιστρέψουν στο σημείο.
Τον Ιούνιο του 2016, σε ανάμνηση του τραγικού αυτού γεγονότος, σε εκδήλωση στην Αγγλία παρουσιάστηκε σειρά κοσμημάτων απομίμηση τμήματος του θησαυρού του μαχαραγιά.
H βύθιση του Persia όπως την είδε ο καλλιτέχνης Leonard Pattern (Συλλογή Tad Fitch)
Candiadoc με πληροφορίες από Τhe Sunday Times και theargus.co.uk